Satul Lupele, din ce in ce mai părăsit

1
1548

Cred ca aproape fiecare din noi, daca nu chiar toti am auzit de satul vecin noua, care de fapt face parte din comuna noastra, Lupele!

Daca esti mai tanar(adolescent sau copil) este foarte probabil sa nu fi auzit de acest satulet. Ei bine, satul Lupele cuprinde nu mai mult de cateva zeci de persoane, in mare parte oameni foarte in varsta;

În continuare vă prezentăm cateva cifre, statistici despre Lupele:

  • Cel mai tanar locuitor al satului are 57 de ani;
  • Ultima nuntă s-a făcut în 1988;
  • In 1974 s-a nascut ultimul copil in acest sat;
  • Satul Lupele se afla la 7 km de Comuna Pechea;
  • Aici locuiesc, mai exact 25 de locuitori;
  • Nu exista scoala/dispensar/farmacie/transport public;
  • Nu a existat niciodata sectie de votare in sat;

Cum ajungi in Lupele?

Ca să ajungi în cătunul Lupele (comuna Pechea, judeţul Galaţi) este o adevărată aventură. Teoretic, minuscula aşezare cu 14 case şi 25 de locuitori este legată de Pechea de un drum comunal, lung de şapte kilometri. Practic, însă, amintita cale de comunicaţie (DC 31, conform hărţilor) este un un drum de tarla, simplu, care n-a văzut în viaţa lui asfalt ori pietriş.

pechea.info_lupele_pechea
Click pe harta pentru a intra pe Google Maps

Cum arată Lupele astăzi?

Zilele astea, C. Crângan a fotografiat parti din ce a mai ramas din satul Lupele.

pechea.info_satul_lupele
Ce a mai ramas dintr-o casa in care au locuit oameni din Lupele!

Dar nu a fost asa din totdeauna potrivit lui Dumitru Cojocaru in varsta de 78 de ani Lupele „Era cât cam toate satele de pe lângă noi, Rediu sau Cuca. Numai Pechea era ceva mai mare, că era târg”.

Lupele, ultimii săi ani pe harta

Pentru a evita disparitia totala a acestui sat de pe harta si a ramane doar o pata trebuiesc facute investitii majore in zona. Tinem sa precisam ca satul lupele duce lipsa de canalizari, apa potabila, de gaz nici nu mai vine vorba. In acest satuc exista insa cateva fantanute de unde satenii adapeaza animalele din gospodarie dar tot de aici preiau si apa pentru baut si pentru gatit.

pechea.info_lupele_lupa_pechea_ruine

Deoarece nimeni nu se ocupa de intretinerea satului, acesta risca sa se piarda de tot dupa ce actualii cetateni vor trece in vesnicie.

Cum a luat naștere satul Lupele:

Nu se ştie exact când s-a făcut prima casă din Lupele, căci nu s-a străduit nimeni să cerceteze vreodată istoria micii localităţi. Din cele spuse de cei care au mai ramas in sat la ora actuala, se pare ca numarul maxim de locuinte atins in Lupa a fost de 110, prin anii 50.

Detii alte informatii/fotografii despre acest sat, ce apartine de comuna noastra? Trimite un mail la contact@pechea.info sau lasa un comentariu in sectiunea din josul paginii.

1 COMENTARIU

  1. satul Lupele apartine de com. Pechea, dar si acum din ploile curente apa peste tot este cam de peste jumate de metru , ,este tot un senin de apa cum se spune, si la cele mai mari inundatii de data trecuta cel mai afectat a fost tot satucul nostru ,,, nu prea s-a luat in seama. Girla a ramas tot asa plina de pamint… acolo sunt numai dealuri, batrini neputinciosi… nu stiu daca a dat cineva un telefon… in special la nevoie se cunoaste omul… D-zeu vede…

LĂSAȚI UN MESAJ