Asezarea Comunei Pechea

0
970

Comuna Pechea este situată în partea de sud a judeţului Galaţi, la 34 km nord-vest de municipiul Galaţi. Este înconjurată la est şi vest de dealuri cu înălţimi mici despărţite între ele de valea formată de pîrîul Suhurlui.

Comuna ocupă o suprafaţă de 8495 hectare şi are o populaţie de 11 500 locuitori situîndu-se printre comunele mari ale judeţului. Ea se învecinează la nord cu comunele Costache Negri şi Rediu, la vest, cu Griviţa şi Lieşti; la sud, cu Slobozia Conachi, iar la est, cu Smîrdan.

Comuna Pechea este aşezată de-a lungul şoselei judeţene, astăzi modernizată care leagă municipiul Galaţi cu Tecuciul străbătînd comunele Smîrdan –Slobozia Conachi, Pechea Costache Negri –Cudalbi Valea Mărului –Matca.

Comuna nu are legătură directă cu calea ferată şi se găseşte la o distanţă de 20 km. de statia C.F.R. care o deserveşte Independenţa. Legătura cu reşedinţa judeţului se realizează prin curse zilnice cu autobuzele Intreprinderii judeţene de transporturi.

Aşezarea are formă poligonală, cu centrul în apropierea podului de peste pirîul Suhurlui; ea s-a dezvoltat de o parte şi de alta a şoselei judeţene Galati -Pechea -Costache Negri -Tecuci. Din apropierea Căminului cultural se desprinde la dreapta -o uliţă orientată spre nord -est care formează drumul de ieşire din comună spre satul Suhurlui.

In ultimii ani, la capătul acestei uliţe s-a produs a accentuată aglomerare umană, ca urmare a strămutării pe această nouă vatră a numeroase familii din lunca Suhurluiului. Tot aici se găsesc cîteva din amplasamentele unităţilor de producţie ale comunei : „Intreprinderea viei şi vinului“, o mare parte a sectorului zootehnic al CAP-ului, atelierele cooperativei  ş.a. Din punct de vedere morfologic, aşezarea are structură aglomerată, cu case aşezate una lingă alta, avînd ieşire fie la sosea, fie în uliţe perpendiculare pe şosea.

Uliţele sînt înguste, fără aliniere. Pechea este o aşezare tipică fostelor sate de clăcaşi cărora boierii le-au atribuit loturi de casă, pe care abia puteau să-şi ridice casa şi anexele gospodăreşti. Din această cauză loturile de folosinţă din spatele casei erau mici. Din punct de vedere teritorial -administrativ, Pechea este centru de comună şi are un sat component -Lupele, situat în Valea Lozovei la 7 km nord –est, care numara 120 locuitori.

  • Descriere facută în cartea “Comuna Pechea – Arc Peste Timp“, din anul 1972
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentNoul Primar al Comunei Cuza-Voda
Articolul următorClima Comunei Pechea
Pechea.info este site-ul oficial al celei mai mari comune din Judetul Galati, Pechea. Acest site contine informatii, postari de actualitate exclusiv dedicate comunei noastre! Pe site sunt create sectiune speciale pentru Fotografii, Filmari Video, Stiri, Date despre Comuna si multe altele.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ